sestdiena, 2013. gada 22. jūnijs

Sanāciet, Jāņu bērni, Līgo!

Sanāciet, Jāņu bērni,
Sagaidiet Jāņu dienu!                                                                                                            
Jāņu diena lepni nāca,                                                                                        
Ugunīs vizēdama.

Jāņi – Dabas un cilvēka vienotības, auglības spēku un gaismas mistērija. Latviešu tautas kopības svētki.

Jāņu diena svēta diena                                                                                                   
Aiz visām dieniņām:                                                                                               
Jāņu dienu Dieva dēls                                                                                             
Saules meitu sveicināja.

Jāņi – tas ir sensenā baltu Debesu mīta galveno notikumu laiks. Šo notikumu centrā ir Saule, kas vasaras pašā viducī pakāpusies visaugstāk pasaules kalna galā. Būdama viena, vienlaikus tā parādās kā trejas dažādas Saules, kas ieraugāms dabā saskatāmajos notikumos. Arī paša pazīstamākā Jāņu zīme rāda Sauli paceltu kalnā vai stabā, bet visbiežāk tās ir trīs Saules, kur katrai sava nozīme. Pirmā ir Saule, kas savu ceļu uz augšu iesāk jau Ziemassvētkos, izraudamās no tumsas un veļu valstības, veic ceļu uz augšu uz gaismu. Tā ir Jānim saderētā līgava – Saules meita. Pašā Jāņu nakts melnumā Saules meita pazūd, nomirst, to jāiet meklēt un tādēļ pazūd pats Dieva dēls Jānis, ko simbolizē augšējā Saule. Galu galā pēc kāda laika Saules meita tiek atrasta, bet jau Pētera daļā un Pēteram atdodama, un to simbolizē trešā - lejupejošā Saule, kas dodas uz rudeni, uz leju, uz tumsu, lai „paceltos ” Veļu kalnā.

Starp šīm divām kustībām, starp augšupejošo un lejupejošo Sauli, kad nakts melnumā pazūd Saules meita, pats Jānis un dienas gaisma, no lejas un tumsas bezdibeņa nāk kaitējošie spēki, kas šajā laikā īpaši aktīvi. Tie kavē un traucē auglības, dzīvības un gaismas spēkiem.

Jāņi – tas ir vīrišķo un sievišķo spēku, Debess un Zemes auglības un gaismas spēku svētki, kurā piedalās pats Dieviņš. Tas ir līksmības un prieka laiks par Dieva, Laimas un Māras pasaules skaistumu un dāsnumu. Bet tas ir arī visa nelabā un kavējošā atvairīšanas laiks.

Tādēļ arī mums, kas esam Jāņu bērni, jāiet palīgā – labais jāpiesaista, sliktais jāatvaira. Šim nolūkam ar Jāņu zālēm pušķojam kā savu sētu, tā istabu, tā saimi, bet atvairošai maģijai noder pīlādža zari, dadži un nātres, asi priekšmeti - adatas, izkaptis, trāpīga tautas dziesma.

Lai gaismas ceļš nepārtrūktu, dedzinām ugunskurus līdz pat nākamā rīta gaismai, un dziedam, dejam, līgojam līdz pat Pēterdienai (Pērkona dienai)! Palīdzam Dieva dēlam savu pazudušo līgavu meklēt papardēs, palīdzam Saulei pārlīgot tumsas brīdi, palīdzam paši sev!

Arī mēs kā tauta joprojām esam ieilgušā situācijā starp RADošajiem latviešu tautas dzīvības un nākotni nesošiem spēkiem un spēkiem, kas ĀRDA mūsu kopību un piederību. Un tādēļ Jāņos i katrs, kas jūt savu piederību latviešiem un šai senajai tradīcijai, tiek uzrunāts un aicināts pulcēties pie Jāņu ugunīm.

Tikai līdzdalībā mēs atgūstam un stiprinām savstarpējas piederības apziņu. Tikai līdzdalībā pie kopīga rituāla uguns varam izjust Dabas (Dieva) un cilvēka vienotības spēku. Tikai ziedojot un, atdodot kaut ko no sevis, pašu gādātā , ziedojoties tautas kopīgajām interesēm varam cerēt uz atdzimšanu, uz mūsu pašu Dieviņa labvēlību un aizsardzību.

Dieviņš gāja pa celiņu
Pašā Jāņu vakarā.             
Balti svārki mugurā,          
Zelta niedre rociņā.

Līgojam divi vien,
Neiet šurpu, neiet turpu;    
Kad sanāca liela pulka,                              
Tad jel jautri atskanēja.

Pūt , Jānīti, vara tauri,
Kalniņā stāvēdams,                  
Lai ceļās Jāņa bērni,           
No maliņu maliņām!

Pulcējaties draugu kopās, puduros un saimēs, ģimenēs, dzimtās! Lai iedegas ugunis senajos pilskalnos un novadu centros - Vidzemē, Latgalē, Kurzemē, Zemgalē - katrā lauku sētā, katra latvieša sirdī! Lai ceļam godā mūsu senseno dainu dievestību, mūsu tautas garīgās vērtības, latvju valodu un darbā koptu tikumu!

Lai daudzinām Dieva dēlu Jāni, kas mūs visus atkal savedis kopā! Lai Jāņu vainagā iepinam saderību, pārliecību, dzīvesprieku, mīlestību! Burvji, lai nenobur, skauģi, lai nenoskauž!

Mēs bijām, mēs esam, mēs būsim! Cilvēks mirst – tauta dzīvo!

Jauni puiši, jaunas meitas,
Jāņu nakti neguļat:
Kas gulēja Jāņu nakti,                         
Tas mūžiņu nogulēja.

Ielīgosim Saulīti tālākam ritējumam!
LĪGO! LĪGO! LĪGO!

Valdis Celms, 
2013-06-16
LDS dižvadonis,

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru