pirmdiena, 2019. gada 2. decembris

Latviskie krustabu stāsti


Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejs, biedrība “Aizkraukles reģionālā Tautskola” un Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE aicina uz foto izstādes “Latvisko krustabu stāsti” atklāšanu šī gada 8.decembrī plkst. 12:00 muzejā “Kalna ziedi”. Pasākumā piedalīsies un krustabu rituālu vadīs folkloras kopa “Rāmupe” (Katlakalns).

Krustabas ir vieni no nozīmīgākiem cilvēka mūža godiem. Tradicionālajā izpratnē mazais bērniņš ar krustabu godu rituālu tiek uzņemts dzimtā. Viņš saņem vārdu, dāvanas, vēlējumus. Un stiprirnājumu visam mūžam, jo nu viņš pavisam droši ir piesaistīts dzimtas laukam, tam pieredzes uzkrājuma, zināšanu un gara spēku laukam, kas tapis un veidojies cauri gadu simtiem un varbūt pat tūkstošiem.

Lasītus ļautiņus kūmās ņēmu – teic daina. Patiešām tā ir – krustabās tiek aicināti tikai paši tuvākie saimes ļaudis, radi un kaimiņi. Par dižajiem kūmām tiek aicināti ļaudis, kuriem vecāki ir gatavi pilnībā uzticēt mazo bērniņu – pirmais pārbaudījums ir jau vārda meklēšana, kas tradicionāli notiek bez vecāku klātbūtnes.

Pēdējā laikā tradicionālie krustabu rituāli notiek bieži, taču allaž var par to jēgu un satvaru vēl runāt un dalīties pieredzē. Tāpēc arī Katlakalna folkloras kopa RĀMUPE šai reizē ir uzņēmusies vienu no šo godu norišu variantiem parādīt.

Pasākumu atbalsta Aizkraukles novada dome un muzejs “Kalna ziedi”.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru