piektdiena, 2018. gada 21. septembris

Latvijas un Lietuvas etnisko reliģiju organizāciju vēlējumi Romas pāvestam apmeklējot Baltijas valstis to simtgadē.


Latvijas un Lietuvas baltu dzīvesziņas dievestības (reliģijas) organizāciju savienību vadītāji -Andrejs Broks (Latvijas Dievturu sadraudze) un Inija Trinkūniene (Romuva – seno baltu reliģijas savienība (Senovės baltų religinė bendrija Romuva)) kopējā vēstulē, vēršas pie Romas pāvesta ar apsveikumu viņa vizītei Baltijas valstīs mūsu valstīm nozīmīgajā 100 gadu jubilejas laikā un Baltu vienības dienā.

Ņemot vērā Romas pāvesta autoritāti kristīgajā pasaules sabiedrībā,  vēstulē izteikts aicinājums pavestam rosināt savas ticības brāļus un māsas cienīt baltu dievestības tradīcijas pārstāvju garīgās pārliecības izvēli un atbalstīt šo dievestību organizāciju atzīšanu valsts līmenī Lietuvā, Latvijā un citās mūsu senču baltu zemēs.

Kristīgā ticība baltu zemēs neienāca balstoties uz tolerances principiem, kā to bija izteicis Lietuvas Karalis Ģedimins 1324. g. saskaroties ar kristīgās pasaules agresiju. Vēstures gaitā kristīgā tradīcija nekalpoja vietējo tautu garīgās tradīcijas izaugsmei un patības saglabāšanai, kā to pierāda prūšu tautas izzušana.

Tāpēc vēstulē izteikta cerība, ka ņemot vērā baltu tautu vēsturi un mūsdienu cilvēktiesību izpratni, Romas pāvests Francisks ar savu vizīti veicinās kristīgās reliģijas pārstāvju toleranci un baltu reliģiju līdztiesības atzīšanu, jo tautu valstiskā un garīgā brīvība ir nesaraujami saistītas vērtības.

Andrejs Broks
Latvijas Dievturu sadraudzes dižvadonis.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru