otrdiena, 2018. gada 18. septembris

Baltu vienības diena - sestdien

Sestdien, 2018.gada 22.septembrī plkst. 20.00 Baltu Vienības dienas sasauksmes ugunis iedegs baltu vienotības atbalstītāji daudzviet Lietuvā, Latvijā un citās baltu tautu zemēs un vietās, kur balti mituši un mīt.

Baltu Vienības diena Lietuvā un Latvijā kā kopīga iezīmīga diena tiek svinēta kopš 2000.gada un par tādu tika pasludināta pieminot, 1236.gadā notikušo Saules kauju. Tā bija nozīmīga kauja baltu tautu vēsturē, kurā zemgaļu un Žemaišu tautas sakāva zobenbrāļu ordeni un izmainīja vēstures gaitas tālāko virzību. Lai arī vēsturniekiem nav vienota viedokļa šīs kaujas sakarā, tomēr par spīti dažādajām pretrunām, tā kļuvusi par baltu tautu vienotības simbolu. Pirmās baltu sasauksmes un vienotības ugunis iedegās Lietuvā 2005.gadā starp Šatrijas, Girniku un Sprūdes pilskalniem. Gadu vēlāk Baltu Vienības uguņu sasauksmē sāka piedalīties arī Latvijas pilskalnu ļaudis. Gadu no gada aug līdzdalībnieku skaits, kas domā par baltu tautu domu, sirds un senču kopbalss spēku šodien un nākamībā.

Seno baltu tautu vienotība dažiem šķiet strīdīgs un neviennozīmīgs jautājums, tomēr šodien, līdztekus Saules kaujas gadskārtas nozīmības atzīmēšanai, mēs vairāk domājam par baltu tautu savienību un sadarbību, nekā par strīdiem un nesaprašanos. Ne visi to vēlas atzīt un ne visi vēlas mūsu tautu vienību. Tai pat laikā šobrīd baltu tautu vienības spēku aktualizējis arī kandidāts uz Lietuvas Prezidenta amatu (vēlēšanas notiks nākamajā gadā), savulaik tautas kustības SAJŪDIS viens no iedvesmotājiem, dibinātājiem un vadītājiem, filozofs, rakstnieks un baltu tautu kvēls patriots Arvīds Jozaitis (Arvydas Juozaitis). Tieši šai nedēļā viņš uzsāka savu priekšvēlēšanu ceļu uz Lietuvas prezidenta amatu un arī Rīga bija izvēlēta kā vieta, kur tikties ar saviem domubiedriem no Lietuvas un Latvijas, un domās arī ar Igaunijas vienības atbalstītājiem. 

Laika gaitā Baltu Vienības diena ir kļuvusi par iespaidīgu iedvesmas avotu baltu tautām, baltu zemēs dzīvojošiem un baltu kultūrtelpu kopjošiem ļaudīm, lai apvienotos kopīgiem mērķiem uz vienotu ideālu pamata – saglabāt katram savu patību, stiprināt vienojošo. Tāpēc tos, kuriem rūp mūsu tautu vienotība un kopus spēks un kas to vēlas arvien vairāk stiprināt, aicinām to daudzināt arī pie Baltu vienības ugunskuriem. Visi ir aicināti pievienoties kādai jau esošai ugunskura vietai vai iedegt savus Baltu vienības ugunskurus, paziņojot par to mūsu ugunskuru kartes koordinatorei Lindai Lemhenai - linda.lindale@gmail.com 


Zīmes autors dizainers Andrejs Broks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru