svētdiena, 2018. gada 28. janvāris

Pirms-Meteņu vakarēšana sadraudzē

Pirms Meteņiem, 26.janvāra pievakarē Latvijas dievturu sadraudzes ļaudis un domubiedri sapulcējās Rīgas Centrālās bibliotēķas (Brīvības ielā 49/53) mājīgajā 2.stāva Lasītāju zālē uz jauna gada ieskandināšanu.

Itin bieži Meteņi tradicionāli tiek dēvēti par jaunā saimnieciskā gada sākumu. Tiek mesti meti jaunām iecerēm, jauniem sējumiem un līgti līgumi jaunām sadarbībām.


Arī pie mums notika līdzīgi - tikām sapulcējušies, lai atjaunotu ikmēneša tikšanās, sadziedāšanās un sarunu vakarus. Savulaik tādi ir bijuši - to raksturs laiku gaitā mainījies - citkārt tie bijuši ar dievturības saturu izzinošu ievirzi, citkārt ar plašāku izziņas lauku un lektoru un viesu vidū bijuši nozaru speciālisti - ģeoloģi, arheologi, vēsturnieki, filosofi, deju un muzicēšanas meistari, amatnieki u.c. Šoreiz tikšanās atsākas ar jaunu sparu un arī ar nosacīti jaunu saturu - šai reizē un turpmāk tie tiks rīkoti ar domu kopt dziesmu lauku un apgūt tradicionālo dziedāšanu, vairotu dziesmu pūru un piedzīvotu dziesmas vietu tradīcijas kopšanā - svētkos un ikdienā.

Dziesmu lauka veidotāju vidū ir Rīgas folkloras kopas LAIVA vadītāja, arīdzan dievture kopš šīs kustības atjaunošanas pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, Anda Ābele kopā ar vairākiem Laivas dalībniekiem, koklētājiem un dziedātājiem, Sadraudzes dižvadonis Valdis Celms un viena no savietēm Gunta Saule. Rīkotāju vidū arī Antra Balode un Ivo Rubīns. 

Vakara gaitā, sanākušajiem un sabraukušajiem pievienojoties, tika izdziedātas Meteņu laika dziesmas un izietas rotaļas, kā arī izdziedātas vairākas dažādu Latvijas novadu etnogrāfiskās mītoloģiskās un Dieva dziesmas.

Pēs sirsnīgas un skanīgas laika kopīgas pavadīšanas divu stundu garumā, "Ar Dieviņu sanācām, Ar Dieviņu šķīrāmies"... līdz citai tikšanās reizei, kas iecerēta aptuveni pēc mēneša.

Lai uzzinātu par nākošo tikšanās reizi, kā arī par citām dievturības un sadraudzes aktivitātēm, interesenti aicināti sekot LDS lapai "draugos" -https://www.draugiem.lv/dievturi/firstpage/index, mūsu fb Dievturības lapai - https://www.facebook.com/dievturi/, kā arī sadraudzes e-dienaslapai - http://dievturi.blogspot.com/

Ziņu sagatavoja - 
Gunta Saule,
LDS saziņa
e-pasts - saulegunta@gmail.com
tālr.: 27811297

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru