svētdiena, 2018. gada 28. janvāris

Bungurakstos Daugavas saimē

Šī nedēļas nogale dievturu saimju un puduru vidū bija sparīgu un spraigu notikumu pārpilna. Rīgas Centrālajā bibliotēkā Latvijas Dievturu sadraudze rīkoja pirms-Meteņu laikaVakarēšanu, savukārt dienu vēlāk savā šīgada pirmajā tikšanās reizē pulcējās Daugavas saime - savā mīļajā tikšanās vietā, Klintaines pagasta Stukmaņu Avotos. 

Šīs mūsu tikšanās tēma un darbošanās virziens bija BUNGURAKSTU izzināšana, sajušana, izspēlēšana. Ritmu mākslā mūs smalki ievadīja viens no Latvijas ritmu meistariem Mikus Čavarts, kuram kā izrādījās, arī dievturība nav gluži sveša un dzīves laikā ir iznācis ar to satikties.  Mēs katrs dzīvojam savā īpašā pasaulē. Mūsu iekšējās pasaules ir visiem līdzīgas, bet arī ne vienmēr vienādas. Tās katram ir mazliet citādas, tāpat kā mūsu matu krāsa un acu krāsa atšķiras, tāpat kā atšķiras mūsu balss tembri un valodas skanējums un vieds, kā mēs sazināmies ar savām iekšējām vibrācijām. Atšķiras arī mūsu ritmi - sirds un elpas ritms. Ir kaut kas vienojošs un ir sava veida robežs, kad un cik tālu šis ritms ir vesels un kad ir dzīvību traucējošas novirzes, bet tai pat laikā mūsos katrā ir savas ritmu īpatnības. un arī dabā tās ir ieraugāmas un sastopamas. Katrai upei ir savs plūduma ritms, un katram augam savs augšanas ritms.

Tradicionālo ritmu saklausīšanai un izmēģināšanai bija veltīta iedvesmojošā Mikus Čavarta vadītā ritmu nodarbība. Viņa zināšanu un pieredzes krājums stiepjas krietni tālāk par to, ko var izstāstīt vienā trīs stundu nodarbībā, tāpēc, protams, ka šo reizi var uzskatīt par tādu kā Ievadnodarbību, kurā ritmu pasaulē ielūkošanās un iejušanās notika kā pa mazu durvju spraudziņu. 

Tālāko dienas daļu veltījām sarunām par Meteņu laiku, kopīgām dziesmām un rotaļām, ko Metenim tuvojoties ir tik vērts sākt atkārtot.

Āttēlā visi šai reizē sabraukušie (+Ārijs aiz kadra)

---

Nākamā sanāka Daugavas saimē notiks 24.februārī (Sveču mēneša I savaites pussvētē) plkst. 14.00 Klintaines Kūlīšos, kad sāsim gatavošanos Lielās dienas svinēšanas ciklam, kā arī klausīsimies mūsu īpašā viesa, Mg.paed., japanologa Uģa Nasteviča stāstījumu par priekšstatu līdzībām, kas sastopamas latvju dievestībā un japāņu tradicionālajā dievatziņā šintōismā. 

Pieteikšanās un uzziņas pa tālr.:

Gunta Lazda (Klintaines pudura vadītāja) - tālr.: 26449567, guntalazda@inbox.lv
Gunta Saule (Daugavas saimes vadītāja) - tālr. 27811297, saulegunta@gmail.com

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru