trešdiena, 2011. gada 17. augusts

Marutas Voitkus-Lūkinas aicinājums

Latvijas Dievtuŗu sadraudzes vasaras nometņu laiks izskanējis. Taču daudzas aktivitātes un iespējas satikties un runāt par dievturības tēmām turpinās.

Joprojām Latvijā notiek Marutas Voitkus-Lūkinas lekciju cikli IEVADS DIEVTURĪBĀ.

Savukārt otrdien, 23.augustā laikā no 15.00-20.00 Maruta būs sastopama Rīgā, Krišjāņa Barona muzejā, Barona ielā 5. Šai laikā laipni aicināti itin visi, kuŗi vēlas Marutu satikt - gan tie, kuŗus Maruta pazīst, gan tie, kuŗus vēl ne - ja jūs interesē dievturība un sakrājušies jautājumi par to, arī tad, ja vienkārši vēlaties parunāties - nāciet satikties.

Semināra tematika: Dievturība - latvju tautas dabiskā reliģija, tās cilme, saturs, likteņgaitas, kopšanas veidi un izpausmes, vieta mūsu valsts dzīvē.


18., 19. un 20.augustā šāds lekciju cikls venstpilniekiem un Ventspils apkārtnes ļaudīm notiek Piltenes bibliotēkā. 18. un 19.augusta plkst. 18.00-21.00, savukārt sestdien, 20.augustā - no 10.00

Šis kurss ir Marutas sirds dāvana mums, latviešiem Latvijā, tāpēc ieeja tajā ir bezmaksas.

Sīkākām ziņām variet zvanīt Marutai pašai pa tālruni: 27880855

Interesentiem - Marutas biogrāfija:


Semināra tematika: Dievturība - latvju tautas dabiskā reliģija, tās cilme, saturs, likteņgaitas, kopšanas veidi un izpausmes, vieta mūsu valsts dzīvē.

Marutas Voitkus-Lūkinas īsa autobiogrāfija: dzimusi 1939. gadā Rīgā, bet pirmo mūža gadu pavadījusi Zaļeniekos, kur tēvs bija mācītājs. Vācu okupācijas laikā ģimene aizbēg uz Tīringenu, no turienes 1945. gadā tālāk uz Bavāriju; 1951. gadā nonāk Kanādā. Pirmos četrus gadus latviskās izglītības guvusi Ansbachas bēgļu nometnes Daugavas pamatskolā, beigusi latviešu papildskolu Hamiltonā Kanādā un Toronto tautas augstskolas sestdienas ģimnaziju. Maģistra gradu ieguvusi Toronto universitātē - angļu literātūrā.

Raksta apceres, galvenokārt dievturības jautājumos, referātus, stāstiņus, reportāžas, recenzijas, pa feļetonam un šo un to pēc vajadzības.
Izaudzinājusi meitu. Strādājusi Kanādas valdības civīldienestā, par konferenču dokumentu sagatavošanas pārraudzi Pasaules Pārtikas Programmā Romā. Dzīvojusi Austrālijā ar vīru Jāni Lūkinu, tagad nelaiķi. Atgriezusies Toronto, kur ir Toronto Burtnieku draudzes krīve.

Kopš 1992. gada ik vasaru pavada Latvijā, lai atdzīvinātu latviešos pašu latvju piectūkstošgadīgo dievziņu, kuŗa 1924. gadā ieguva nosaukumu dievturība. Pieder Valmieras Beverīnas dievtuŗu draudzes saimei.
Par mīta, respektīvi reliģijas, vadošo lomu cilvēka pasaules uzskatu veidojot pamatzināšanas ieguvusi reliģijas un literātūras zinātnieka Dr. Nortropa Fraija (Dr. Northrop Frye) literātūras anatomijas kursā Toronto universitātē. Viedais Dr. Fraijs, jebšu Latvijā maz pazīstams, ir starp pasaules mēroga literātūras kritiķiem-celmlaužiem ar teoriju (kuŗa izgaismota Kritikas anatomijā ), ka literātūra, tāpat reliģija, darbojas katra savā īpašā virtuālā pasaulē, kuŗa līdzinās īstenībai un tomēr no tās atšķiŗas.

Seminārs Ievads dievturībā apskata dievturību no vairākiem viedokļiem - dižo priekšgājēju tās satura un kulta raksturojumiem, vēstures, dainās paustā pasaules uzskata un šā laika izpausmēm.


Piltenes pilsētas bibliotēka – Maija iela 6 (bērnudārza ēka), Piltenē, tel. uzziņām – 63661209.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru