piektdiena, 2011. gada 26. augusts

Latvijas Dievtuŗu sadraudzes atklātā vēstule


Latvijas Dievturu Sadraudzes atklāta vēstule
25.08.2011.
LR Saeimai,
Saeimas Juridiskajai komisijai,
Centrālajai vēlēšanu komisijai
                                                                                                           
Latvijas Dievturu Sadraudze pauž neizpratni

Saeimas Juridiskā komisija ir aicinājusi Saeimu ārpuskārtas mainīt vēlēšanu likumu un atsevišķu vēlēšanu iecirkņu darbības laiku, atbalstot Rīgas ebreju reliģiskās draudzes pieprasījumu pagarināt balsošanas laiku kādiem 70 draudzes locekļiem, jo Sabatā visiem ticīgajiem ebreju draudzes locekļiem saskaņā ar jūdaisma ticības kanonu ir aizliegts veikt jebkādu darbu, tādēļ nav iespējams veikt balsošanu.
Latvijas Dievturu Sadraudze ir patiesā nesapratnē, kas notiek Saeimā un Centrālā vēlēšanu komisijā?
Saprotama ir pilsoņu etnisko tradīciju cienīšana, bet nav saprotams un pieņemams, ka pilsoņa goda pienākums un cieņas izrādīšana Latvijas valstij tiek pakārtots un pretstatīts atsevišķas minoritātes reliģiskai tradīcijai. Nav skaidrības, kāpēc nav konsekvences valstisku vērtību kritērijos. Vai ebreju tradīcijas vai arī jebkuras citas minoritātes tradīcijas latviešu valstī ir primāras attiecībā pret latviskām goda izpratnes vērtībām? Ja arī kāds uzskata, ka piedalīšanās vēlēšanās ir darbs, tad tradicionāli latviešiem darbs arī ir goda un pašcieņas kritērijs, un tas ir jāpaveic tad, kad tas ir nepieciešams. Tāpat arī piederība valstij un cieņas izrādīšana tai, uzņemoties par to atbildību, ir uzskatāma par pilsoņa goda pienākumu, kur kopējās vērtības stādāmas augstāk par personiskajām.


Aizvien nepārdomātāk un sasteigtāk pirms vēlēšanām darbojas pašreizējā, bet jau aizejošā deputātu saime, radot nevajadzīgas pretišķības starp ebreju kopienu un pārējo Latvijas pilsonisko kopumu, pieņemot īpašu lēmumu par vēlēšanu laika pagarināšanu atsevišķos iecirkņos un tādējādi noliekot ebreju tradīcijas kā primārās latviešu valstī.
Tāpat nepieņemami un amorāli pret pārējo pilsoņu kopumu, no pašreizējās valsts ekonomiskās situācijas viedokļa, pieprasīt vēlēšanām papildus tērēt 14200 Ls tikai 70 potenciālo balsotāju iespēju nodrošināšanai.
Acīmredzami, ka situācijā, kad Saeima ir atlaista un kad palicis tik īss laika posms pirms vēlēšanām, nav pieļaujama vēlēšanu likuma grozīšana. Neapdomīga deputātu izaicināšana, liekot veikt pārsteidzīgas izmaiņas vēlēšanu likumā īsi pirms vēlēšanām, arī uzskatāma par noteiktas ietekmes izdarīšanu uz vēlēšanu procesu, deputātu kandidātu rīcību un to izvēli no vēlētāju puses.
Mūsu ieteikums aizejošajai un jaunajai Saeimai ir neveicināt šķelšanos ar nepārdomātiem un sasteigtiem, neizdiskutētiem lēmumiem, bet vispirms sakārtot Latvijas valsts svētku un svinamo dienu kalendāru atbilstoši latviešu tradicionālajām svētku tradīcijām, lai beidzot tos varētu svinēt atbilstošos laikos, sakārtot latvisko kultūrtelpu, noteikt, kas tajā ir etniskās kultūras nacionālās pamatvērtības, lai būtu skaidrs nacionālo pamatvērtību kopums, kurā ar godu integrēties cittautiešiem.

LATVIJAS DIEVTURU SADRAUDZE
LDS valdes vadītājs Andrejs Broks
dievturiba@apollo.lv, tālr. 29257663

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru