ceturtdiena, 2022. gada 20. janvāris

Tapis pirmais dievturu izdevums Braila rakstā

Šī gada 19. janvārī Latvijas Neredzīgo bibliotēkā (LNerB) atvērts grāmatas “Baltu svētvieta Lokstenes svētnīca” pielāgotais izdevums Braila rakstā un palielinātajā drukā, ko iespiedusi LNerB Braila raksta nodaļa Guntas Bites gādībā. Gatavojoties dievturības vārda simtgades svinībām 2025. gadā, šis notikums ir zīmīgs arī ar to, ka pie lasītājiem ne tikai LNerB lasītavā Rīgā, bet arī filiālbibliotēkās Balvos, Cēsīs, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē un Ventspilī, nonāk pirmais dievturu izdevums Braila rakstā.

Latvijas Dievturu sadraudze pateicas LNerB par atsaucību un atbalstu, sekmējot latviskās dzīvesziņas garīgo vērtību pieejamību plašākam interesentu lokam. Grāmatas atvēršanā LNerB klātienē piedalījās Latvijas Dievturu sadraudzes dižvadonis Andrejs Broks, LNerB Lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Gida Zepkāne un sastādītājs Dr. Uģis Nastevičs.

Jau ziņots, ka pērn, īsi pirms Ziemassvētkiem Japānas populārā žurnāla TRANSIT pasaules ievērojamākajām svētvietām veltītajā jaunākajā, 54. numurā starp 44, kas “vismaz reizi dzīvē ir jāapmeklē,” līdzās Svētās Ģimenes baznīcai (Sagrada Familia) Barselonā, Kristus Pestītāja statujai Riodežaneiro un citām svētvietām, ierindota arī Latvijas Dievturu sadraudzes Lokstenes svētnīca Klintaines pagastā, ko pirms pieciem gadiem atklāja uz Daugavas salas pie Pļaviņām. Lokstenes svētnīcu apmeklē svētceļnieki gan no Latvijas, gan Eiropas, gan tālām ārvalstīm. Dievturu svētnīcās — tostarp arī gan 1930. gadā tapušajā Dzintaru svētnīcā pie Talsiem, gan 2001. gadā ierīkotajā un 2018. gadā kuplinātajā Svētes svētnīcā pie Jelgavas — svin gan latviskās dzīvesziņas gadskārtu svētkus, gan Saviešu uzņemšanu jaunajiem dievturiem, gan arvien vairāk ļaužu iecienītos latviskos dzīves godus — Krustabas un Vedības —, kuru rīkošanai interesenti piesakās savlaicīgi (dievturi@gmail.com).

Tā kā tuvāko gadu laikā iecerēts rīkot gan vairākus dievturības vārda simtgadei veltītas norises, gan apkopot dievturības vēsturi un pieredzes stāstus, ikviens ir mīļi aicināts nākt talkā ar savu līdzdalību un artavu kopīgi sarūpēt dāvanu Latvijai, pilnveidojot pašiem savas — latviskās dzīvesziņas — reliģijas svētku gada notikumus.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru