pirmdiena, 2020. gada 31. augusts

Sēlijas apsekojumā


Katru gadu norisinās BALTU KRIVULE, baltu tautu tradicionālo garīgo kopienu vadītāju un galotņu tikšanās. Tās dalībnieki ir Latvijas Dievturu sadraudze, Romuva un tās apakšorganizācijas no Lietuvas, Prūšu-jātvingu kopienas pārstāvji no Suvalkijas Polijā un domubiedri no Baltkrievijas. Par Krivules norises vietām tiek izvēlētas kāda no Baltu valstīm – Latvija, Lietuva vai senās prūšu zemes mūsdienu Polijā. Latvijā līdz šim Krivules notikušas Trikātā ar izcilu vietējās pašvaldības un uzņēmēju atbalstu un sadarbību, Pokaiņos, Dievturu svētnīcā Lokstenē un tās apkaimē sadarbībā ar Pļaviņu pašvaldību. 

2020.gads ir Latvijas reize Baltu Krivuli rīkot savā zemē. Par Krivules norises vietu saskaņā ar šobrīd aktuālajiem kultūrvēstures izcēlumiem esam izvēlējušies Sēliju. Ar uzsvaru uz latviešu un lietuviešu kopīgajām saknēm un uz seno sēļu apdzīvotajām un iekoptajām zemēm un to mantiniekiem gan Latvijā, gan Lietuvā. 

Šī iemesla dēļ devāmies Sēlijas apsekojumā – izpētes braucienā uz Viesīti, kur iecerēta pati Krivules runājamās daļas vieta. Tāpat arī apskatījām apkaimes pilskalnus un svētvietas, ko esam iecerējuši izrādīt arī Krivules viesiem. Tāpat arī tika nolūkotas vietas Krivules laikā paredzētajiem rituāliem. Ormaņkalns un tā tuvējā apkaime, Saukas ezers, Kņāvu pilskalns, vietējie dižkoki un akmeņi. Bagāta ir Sēlijas brīvā, neskartā daba. Bagātas ir tās senās svētvietas un pilskalni, kuri glabā daudzus aizvēsturiskus, varbūt vietām tik daļēji atklātus noslēpumus. 

Par Viesītes un apkaimes izrādīšanu un mūsu sirsnīgu uzņemšanu pateicamies Viesītes Kultūras pils direktorei Raisai Vasiļjevai, Tūrisma informācijas punkta vadītājam Jānim Dzimtajam un novadpētniecei Rudītei Urbacānei. 

Krivules norise plānota oktobra vidū. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru