piektdiena, 2020. gada 17. janvāris

TV PIRMIZRĀDE Dokumentāla filma. «Mēs uzvarējām»




Kopš barikāžu laika Rīgā pagājuši 29 gadi. Tobrīd Lietuvu jutām tuvu tuvu, pavisam blakus, varbūt pat vēl tuvāk nekā šobrīd ar mūslaiku sakaru iespējām. Bet - ko mēs viens par otru zinām?

varbūt mazliet palīdz - TV PIRMIZRĀDE Dokumentāla filma. «Mēs uzvarējām»
Otrdien, 21. janvārī 22.05 LTV1 (50 min.)


Barikāžu laiku Rīgā 1991. gada 13. janvārī ievada Latvijas Tautas frontes rīkota protesta manifestācija Daugavmalā, kuras dalībnieki izsaka atbalstu lietuviešiem pēc iepriekšējā naktī notikušā padomju karaspēka uzbrukuma Viļņas televīzijas torņa un Radio un televīzijas komitejas aizstāvjiem, kurā 14 neapbruņoti cilvēki gāja bojā un vēl vairāki simti tika ievainoti. 

Pirms nepilna gada neatkarību atjaunojusī un jau Padomju Savienības blokādi pieredzējusī Lietuva labi apzinājās, ka Maskava to tik viegli neizlaidīs no savām rokām, un tikpat labi saprata, ka šo pretinieku nav iespējams uzvarēt ar spēku. Lai nedotu ne mazāko ieganstu sabradāt ilgi loloto neatkarību, rupjai vardarbībai un viltībai pretī bija jāliek milzīga ticība, apņēmība un vienotība, bet ne tikai - bija vajadzīga ļoti tālredzīga plānošana, gudra koordinācija un spēja uzrunāt pārējo pasauli. Kopš tā brīža pagājuši gandrīz 30 gadi. Vai arī šodien varam mācīties no tā laika notikumiem - tādu jautājumu 2018. gadā tapušajā Lietuvas televīzijas dokumentālajā filmā «Mēs uzvarējām» neviļus vedina uzdot paši šo notikumu dalībnieki.

Mes nugalėjom. Lietuva, 2018


Foto: no jp.lt

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru