pirmdiena, 2019. gada 11. novembris

LATVIJA pirms LATVIJAS




2019.gada 15.novembrī plkst. 18.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas (Brīvības ielā 49/53) 2.stāvā, Lasītāju zālē notiks Latvijas Dievturu sadraudzes sarīkojums LATVIJA pirms LATVIJAS. Sarīkojuma ietvaros: 

- mākslas vēsturnieces, LZA goda locekle Edvardas Šmites vēstījums Merķelis un latviešu tēlotāja māksla. 

- Daudzinājums – dziesmu ritus vada Anda Ābele un Rīgas folkloras kopa LAIVA.



Lai Latviju varētu nodibināt kā valsti, tai tālajā 101 gadu senajā brīdī, 1918.gada 18.novembrī, tās tautai bija jāpiedzīvo ilgi un dažādi laiki. Ziedu un spēka laiki piektajā un desmitajā gadu simtā un vēl senāk, iekārtojoties uz dzīvi šais vietās, mūsu mīļajā Dievzemītē. Gan vēlāk, cīnoties par savu tautu un dzīvesziņas principu pastāvēšanu ar svešiem iekarotājiem – ar zobenu un asinīm nestajām svešajām mācībām. Gan vēl vēlāk mācoties sadzīvot un mācoties arī šai sadzīvošanā savus dzīves un tikumības principus nezaudēt. Ir gājis visādi. Ir dažādām metodēm iets cauri, arī šķelšanas posmi piedzīvoti. 

Viens no īpašajiem laikmetiem ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas vēstures kopsakarā ir Apgaismības laiks. Beidzoties drūmajiem viduslaikiem un smagākai nomāktībai, daudz kas lēnām mainījās. Arī to ļaužu galvās, kas kaut kādā mērā nāca no kungu un tautas apspiedēju un pārvaldītāju puses. Apgaismības laikmeta ļaudis uz dzīvi un pasauli sāka lūkoties citām acīm. Apgaismības priekšstāvjos parādījās skeptiska attieksme pret valdošo varu un valdošo reliģiju un tās dogmām, kā iespaidā lielākā daļa tautas dzīvoja neizglītotībā un tumsonībā. Apgaismotāju pamatvēlme bija izglītota, apgaismota un arī brīva tauta. Eiropas redzamāko apgaismības pārstāvju – it īpaši tās franču skolas atbalstītāju vidū bija arī kāds Lēdurgā kalpojošs draudzes gans, Daniēls Merķelis. Vēl pārliecinošāķ viņa pēdās gāja D.Merķeļa ģimenē dzimušais sestais bērns, Garlībs Helvigs Merķelis, kurš kļuva par vienu no spilgtākajiem apgaismības pārstāvjiem Baltijā. Apgaismības idejas visā Eiropā atstāja ne tiki neizdzēšamas pēdas, bet to iespaidā notika milzīgs sabiedrības domāšanas apvērsums. Tas iespaidoja visu tālāko Eiropas vēsturi. 

Latvijā apgaismības priekšstati ienāca ļoti izteikti tieši caur G.H.Merķeli. Viņš ieraudzīja reiz lepnās un stiprās tautas postu laikā, kad tā bija pakļauta un piespiesta vergot valdošo muižkungu iegribām un ērtībām. Šoruden aprit 250 gadi kopš dzimis G.H.Merķelis. Par godu apaļajai gadskārtai kopš viņa dzimšanas veltīti ir daudzi pasākumi – konferences, koncerti, svinīgi brīži, atceres sarīkojumi. 

Tālab mēs, Latvijas Dievturu sadraudzes ļaudis, esam nolēmuši arī mūsu pirmo šīrudens tikšanos sadarbībā ar Rīgas Centrālo bibliotēku rīkot saistībā ar G.H.Merķeļa iezīmīgo gadskārtu.

Par G.H.Merķeļa ideju iespaidu uz latviešu tēlotājas mākslas attīstību stāstīs mākslas vēsturniece Edvarda Šmite. Savukārt vakara otrajā daļā stiprināsimies izdziedot senās Dieva dainas un daudzinot  dieviškās klātbūtnes un pasaules tvēruma nepārtrauktību. Dziesmu ritus kā allaž vadīs Anda Ābele un Rīgas folkloras kopa LAIVA.

Visi mīļi aicināti!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru