ceturtdiena, 2019. gada 3. janvāris

Mūžībā devies mākslinieks, dekorators, interjerists Leonīds Petrovs

2018.gada 28.decembrī aizsaulē devies mākslinieks, dekorators, interjerists, brāļu ERnesta un Arvīda Brastiņa piemiņas medaļas ieguvējs, Leonīds Petrovs (06.12.1934.-28.12.2018.).

Leonīda Petrova vadītā izstāžu iekārtotāju grupa vairākus gadu desmitus sadarbojās ar E. Melngaiļa Tautas mākslas centru (šobrīd Latvijas Nacionālo kultūras centru) un projektēja, iekārtoja un noformēja Republikas tautas lietišķās mākslas izstādes.

Sākot no 1970. gada Dziesmu svētkiem (kā arī 1973., 1977., 1980., 1985., 1990., 1993. un 1998. gada Dziesmu svētkos) viņš uzņēmās veikt šo ļoti sarežģīto un delikāti smalko darbu – Latvijas dažādu žanru daiļamatnieku darinājumu izvērtēšanu, komplektēšanu, izstāžu iekārtošanu.

20.gadsimta 70. - 80.gados, katru gadu mainot ekspozīciju, tautas mākslas izstādes Leonīds Petrovs iekārtoja Latvijas PSR Tautas saimniecības sasniegumu izstāžu zālēs Mežaparkā. Sākot ar 1978.gadu, līdzīgas izstādes, mainot ekspozīcijas katru gadu, viņš veidoja Krimā, Livādijas pilī, iekārtoja latviešu tautas mākslas izstādes arī Maskavā, VTSSI (Vissavienības Tautsaimniecības sasniegumu izstāde) Latvijas paviljonā un arī citās izstāžu zālēs.

20.gadsimta 90.gados Starptautisko folkloras festivālu „Baltica” un Starptautisko tautas deju festivālu „Sudmaliņas” pasākumu ietvaros mākslinieka vadībā dažādās Rīgas pilsētas muzeju izstāžu zālēs tika iekārtotas tautas mākslas ekspozīcijas, lai ar latviešu tautas lietišķo mākslu varētu iepazīties arī ārvalstu viesi.

Latviešu tautas lietišķā māksla Leonīda Petrova vadībā tika reprezentēta arī daudzās izstādēs ārvalstīs.

Leonīda Petrova mūža darbs vienmēr ticis augsti novērtēts. Viņš ir saņēmis daudz pateicības, Goda rakstus un diplomus. Par izstāžu zālē „Arsenāls”1993. gadā iekārtoto izstādi mākslinieks saņēma mākslinieku brāļu Ernesta un Arvīda Brastiņu piemiņas medaļu „Latviskas Latvijas labad”.
Par mūža ieguldījumu tradicionālās kultūras attīstībā Valsts Kultūrkapitāla fonds Leonīdam Petrovam piešķīris mūža stipendiju, 2008.gadā mākslinieks tika apbalvots ar Atzinības krusta Lielo sevišķās pakāpes goda zīmi. 
 
Atvadīšanās un izvadīšana 2019.gada 5.janvārī plkst. 13.00 no II Meža kapu kapličas.
 
Latvijas Dievturu sadraudzes vadība izsaka visdziļāķo līdzjūtību aizgājēja tuviniekiem un draugiem. 
 
Lai gaišs ceļš dvēselei!
 
P.S.: Biogrāfijas raksta avots - http://www.lnkc.gov.lv/


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru