pirmdiena, 2018. gada 2. jūlijs

Dziesmu un Pērkonu daudzinot...

Skaisti un skanīgi, vējā un saulē, sirsnīgi un mīļi, iedvesmojoši nosvētījām Pērkona dienu. Un Dziesmas spēku daudzinājām. 

Dienai sākoties ar sanākšanu pie dievturības dibinātāja Ernesta Brastiņa pieminekļa Rīgā, ar sirsnīgiem atgādinājumiem par viņa vietu un devumu dievturības veidošanā, kopšanā un latvju garīgās satversmes stiprināšanā. To pamatu ielikšanā, uz kuriem dievturībā vēlāt varēja turpināties un turēties gan svešumā aizbēgušie ļaudis un uzturēt tur to dzīvu, gan Latvijā padomju gados palikušie un slepus senlatvju un senbaltu Dievu daudzinādami un viņā stiprumu un dzīves pārliecību smeldamies, grūtībām un sāpēm - gan pašu dzīves sāpēm, gan sāpēm par zaudēto Latviju. spēku un pārliecību smeldamies. Arī pārliecību par atkarojamu brīvību. Un tā arī notika. Dabūjām brīvu Latviju atpakaļ - ar Dziesmas spēku, Dziesmotā revolūcijā.

Pēc piemiņas brīža un dziesmas devāmies uz Lokstenes svētnīcu. Un tieši Dziesmas spēkam un varenībai bija veltīta daudzinājuma pirmā daļa. Sākoties ar, kā allaž, karogu pacelšanu, ar LDS Vecajo padomes priekšsēža Valda Celma dižrunu pie Senču akmens, ar dūdu un bungu skaņām. Ar Dieva aicināšanu svētnīcā, zintējot līgotni. Ar uguns iedegšanu un zieda došanu pateicībai un dziesmas nākamībai. 

Tā kā 29.jūnijs ir arī Pēteri, Pērkona diena, viena no Jāņu laika cikla noslēguma dienām, arī Pasaules darinātāju Pērkonu daudzinājām. Ar Andas Ābeles un kopas Laiva dziedāšanu, koklēšanu un visu un katra līdzi dziedāšanu un spēlēšanu. Ar LDS  dižvadoņa Andreja Broka un valdes priekšsēdes Eva Mārtužas dižrunām, ar daudzinājuma dalībnieku novēlējumiem.

Šai tikšanās reizei tikām devuši arī stipru dievturu saimes un sadarbības stiprināšanās vēlmi. Lai arī dalībnieku skaitā tā bija salīdzinoši neliela, tomēr nodēvējām to par pirmo Pasaules Dievturu Gada tikšanos. Un esam apņēmības pilni šādas Gada tikšanās rīkot ik gadu. Šai laikā. Pērkona dienā.



Teksts: Gunta Saule
Foto: Uģis Nastevičs (www.ugis.info)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru