otrdiena, 2017. gada 24. janvāris

Ceļā uz latviešu tautu - jauna LNVM izdodota grāmata

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) laidis klajā jaunu grāmatu “Ceļā uz latviešu tautu”, kas veltīta latviešu etniskās vēstures problemātikai. Šis darbs ir viens no noslēdzošiem posmiem muzeja jau 1996. gadā aizsāktajam projektam “Latviešu saknes”, kura ietvaros tika skaidrota latviešu etniskā vēsture, veidojot izstāžu, publikāciju, konferenču un citu pasākumu ciklu par kuršiem, zemgaļiem, latgaļiem, sēļiem, vendiem un lībiešiem – etniskām grupām, kurām saplūstot izveidojās latviešu tauta.

Kuršu sievietes tērpa rekonstrukcija pēc Dundagas Laukmuižas izrakumu 13.–14. gadsimta materiāliem. Attēls no izdevuma Ceļā uz latviešu tautu / Publicitātes foto

Saruna ar autoriem raidījumā Šīs dienas acīm >>>

Latviešu tautas veidošanās ir sarežģīta un maz aplūkota tēma Latvijas vēsturē, ar salīdzinoši daudz neatbildētiem jautājumiem, kas skar latviešu etnoģenēzes priekšnosacījumus, apstākļus un gaitu. Par tautu tiek uzlūkota vēsturiski izveidojusies cilvēku kopa, ko raksturo saistība ar noteiktu teritoriju (tēvzemi), kopienas nosaukums un valoda, kopīgas ar vēsturi saistītas atmiņas, savdabīgi kultūras elementi (tradīcijas, apģērbs, rotas, keramika u.c.), vienotības apziņa, kas aptver vairākus nozīmīgus sabiedrības sektorus.
Grāmatā “Ceļā uz latviešu tautu” akcentēti un plašāk aplūkoti latviešu etnisko identitāti raksturojoši aspekti, kas skar teritoriju, dzīvesveidu, materiālo kultūru, tradīcijas un valodu. Problēmas raksturošanai izmantota daudzveidīga avotu bāze – rakstītie avoti, valodniecības dati, kartogrāfiskais materiāls u.c. Galvenais akcents likts uz arheoloģiskajām liecībām, kas lielā mērā atspoguļo apskatāmā perioda iedzīvotāju materiālo un garīgo kultūru un ļauj izsekot pārmaiņām, kas skāra vairākas dzīves jomas.
Publikācija izdota muzeja populārzinātnisko darbu sērijā, kurā jau iepriekš izdotas grāmatas par kuršiem, zemgaļiem, sēļiem un citām sentautām.

Grāmata “Ceļā uz latviešu tautu” ir LNVM Arheoloģijas departamenta speciālistu Jāņa Cigļa, Baibas Dumpes, Ilzes Mālkalnietes, Baibas Vaskas, Iritas Žeieres un Vitolda Muižnieka (arī grāmatas sastādītājs un izstādes kurators), kopīgs darbs, kurā izklāstīta latviešu tautas veidošanās vēsturei 2015. un 2016. gadā LNVM eksponētās izstādes tematika.

Grāmata “Ceļā uz latviešu tautu” ir nopērkama muzeja veikalā, Brīvības bulvārī 32. Tās cena – 10 EUR.
Izmantoti materiāli no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja mājas lapas >>>

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru