pirmdiena, 2011. gada 31. oktobris

Iesakām apmeklēt ... Izstādi "Vecmāmiņas palodze"

Novembrī, Rīgā, Kandavas ielā 2, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā ienāk Latvijas pirmās brīvvalsts laika aura: izstādē „Vecmāmiņas palodze” apskatāmi istabas augi, kas tolaik priecējuši un radījuši mājīgumu. Izstādes apmeklētāji Botāniskajā dārzā gaidīti no 29. oktobra līdz 20. novembrim.

Palodze ar pelargoniju, līdakasti un amarilli rosina atmiņas un daudziem saistās ar vecmāmiņu vai mīļāko tanti. Pirmās brīvvalsts laikā katras zeltenes lepnums bija kupla mirte. Tomēr pirmās istabas puķes audzēja muižās, no kurienes pamazām tās nonāca pie latviešiem. Istabas puķu dzimtene pārsvarā ir tropu un subtropu josla, Eiropā tās ieceļoja līdz ar jaunu zemju atklāšanu Āfrikā, Amerikā, Āzijā un Austrālijā. Tādēļ tās bija dārgas un vispirms greznoja aristokrātu īpašumus. Šodien reti kurš iedomājas, ka eksotisko augu ceļš līdz šejienei ir bijis piedzīvojumiem bagāts. Labi nopelnīt un pārvest augus centās gan misionāri, karavīri un zinātnieki, gan arī laimes meklētāji, kam bija jācīnās ne tikai ar naidīgi noskaņotiem iezemiešiem, bet arī ar tropu slimībām, plēsīgiem zvēriem, indīgiem kukaiņiem un čūskām.

Senāk audzētās istabas puķes nereti arī šodien izrādās mūsu apstākļiem un steidzīgajam dzīvesveidam piemērotākās, jo ir izturīgas un mazprasīgas: mājas svētības, alojes, gumijkoki, papardes... Izstādē būs arī kopšanas un audzēšanas padomi no 1938. gada, kā arī tālaika mēbeles, sadzīves priekšmeti un izšuvumi.

Sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju aicinām uz darbnīcām:

29. oktobrī un 5. novembrī Sietspiedes darbnīcu vadīs Asnate Blenkveina,

30. oktobrī un 13. novembrī Monotipijas darbnīcu vadīs Līva Kaprāle,

19. novembrī Madarošanas darbnīcu vadīs Kristīne Šica.

Darbnīcas būs atvērtas no plkst. 12.00 līdz 15.00. Tajās būs iespēja izdaiļot audumu, tādēļ vēlams līdzi paņemt gaišu kreklu, maisiņu, lakatiņu vai citu drānu.
 
Par Botānisko dāŗzu vairāk: http://www.botanika.lu.lv/zinas/t/8965/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru