ceturtdiena, 2022. gada 2. jūnijs

Jāņu diena svēta diena



Priekšjāņu daudzinājums ar skaistākajām līgotnēm notiks 2022.gada 16.jūnijā plkst. 15.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas Pludmales lasītavā Lucavsalā. Dziesmu ritus vadīs Anda Ābele un Rīgas folkloras kopa Laivu


Jāņu laiks, Vasaras saulgriežu laiks ir vieni no vairāk gaidītajiem un arī vieni no populārākajiem tradicionālajiem svētkiem. Varbūt tāpēc, ka tie notiek dabas pilnzieda laikā, kad visapkārt visvairāk krāsu un smaržu. Tad ievācam augu ziedus ziemas veselības uzlējumiem un veselības stiprinājumam. Teju ik katrā Jāņu laika Dainā ir vēstīts par šī laika un zāļu svētumu – par to īpašo spēku, kas mīt dabā tieši saulgriežu laikā.

Jāņu laika svētīšanai ir raksturīgas daudzas rituālās darbības – mēs sienam sieru, pošam un pušķojam māju, Jāņu vakarā vācam zāles un saules rietā kuram uguni, kura jāuztur dzīva un degoša līdz pat saullēktam. Jāņu naktī neguļ, lai piedzīvotu un saņemtu šo īpašo Jāņu nakts burvību.

Jāņu gaidīšanas laika svarīgās iezīmes ir ielīgošana, kas visbiežāk sākas kādu nedēļu pirms paša Saulgriežu brīža. Jā, mums īpaši svarīgais laiks ir tieši saulgrieži. Tos svin naktī pirms astronomiskā vasaras sākuma. Šogad vasara sākas 21.jūnijā plkst 12.13, tātad svinamā nakts ir nakts no 20. uz 21.jūniju. Visā mūsu tradīcijā ar īpašu svētību ir apdvests svētvakars – vakars pirms. Mēs svētkus svētam īpašo brīdi sagaidot, nevis apliecinot. Tieši svētīšana sagaidot norāda uz mūsu līdzatbildību un aktīvu dalību dabas un kosmisko ritmu norisēs. Mēs ne tikai novērtējam norisi un dabas un kosmiskās likumsakarības, bet esam tajos iesaistīti. Arī dziedot šī līdzdalība notiek. Un tiek apzināta. Mēs stiprinām ne tikai sevi, bet arī visu skaisto kosmisko un dabas, un cilvēku pasauli.

Aicinām katru būt līdzdalīgu un klātesošu!

Priekšjāņu daudzinājumu rīko un vada Latvijas Dievturu sadraudzes ļaudis un Tautas mākslas centra Ritums folkloras kopa Laiva, un tas notiek sadarbībā ar Rīgas Centrālo bibliotēku.

Ziņu sagatavoja Gunta Saule
Plakāta autors Andrejs Broks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru