otrdiena, 2021. gada 5. oktobris

Drošības noteikumi svētdarbībām no ¹2021/10/11


Saviešu un labvēļu ērtībai sniedzam apkopojumu no ¹2021/10/05 saņemtā Tieslietu ministrijas ziņojuma par izmaiņām reliģiskās darbības veicējiem, kas ¹2021/10/11 stāsies spēkā Ministru kabineta noteikumos Nr. 360, kas paredz trīs veidu vides: 1) droša vide, kur atrodas tikai pilnībā potētie vai pārslimojušie; 2) daļēji droša vide, kur līdzās atrodas pēdējo 72 stundu laikā veikta vīrusa RNS testa vai pēdējo 24 stundu laikā veikta antigēna testa negatīvu rezultātu apliecinošu sertifikātu uzrādītāji un viņus pavadoši bērni līdz 12 gadu vecumam; un 3) nedroša vide, kur potēšanas, pārslimošanas vai testēšanas fakts nav zināms, vai neatbilst drošas vai daļēji drošas vides prasībām.

Reliģiskās darbības vietās jānozīmē atbildīgo par epidemioloģiskās drošības un iekšējo kontroli, kas pārbaudes gadījumā var sniegt ziņas par īstenotajiem drošības mēriem (ieskaitot vēdināšanu, apmeklētāju statusa un skaita kontroli, publiski pieejamo platību kadastrālās uzmērīšanas lietā u. tml. dokumentāciju). Pie ieejas labi redzamā vietā jāizvieto paziņojums valsts valodā un svešvalodā par atbildīgo personu, epidemioloģiskās drošības vidi, maksimālo pieļaujamo cilvēku skaitu, piesardzības mēriem un obligātu sejautu lietošanu iekštelpās.

Drošā vidē ierobežojumu nav. Taču, ja kāds no apmeklētājiem ir jaunāks par 12 gadiem vai nevar uzrādīt derīgu sertifikātu, vide uzskatāma par daļēji drošu.

Daļēji drošā un nedrošā vidē vienai personai nodrošina ne mazāk kā 10 m2 platības, lietojot sejautu. Daļēji drošā vidē sēdvietas izvieto 2 m atstatu citu no citas; iekštelpās var pulcēties līdz 300, ārtelpā — līdz 500 cilvēkiem. Svētdarbībām ārtelpā var nelietot sejautus, taču jānovērš drūzmēšanās.

Nedrošā vidē iekštelpās var pulcēties līdz 20, ārtelpā — līdz 50 cilvēkiem. Svētdarbībām ārtelpā var nelietot sejautus, taču jānovērš drūzmēšanās.

Krustabās un bedībās daļēji drošā vidē var pulcēties līdz 250 cilvēkiem, katram nodrošinot vismaz 4 m2 platību un iekštelpās lietojot sejautu. Nedrošā vidē iekštelpās var pulcēties līdz 20, ārtelpā — līdz 50 cilvēkiem, neskaitot personas, kas tieši saistītas ar svētdarbības nodrošināšanu.

Vedībās daļēji drošā vidē iekštelpās var pulcēties līdz 300 cilvēkiem ar sejautiem, katram ievērojot vismaz 2 m atstatumu, bet ārtelpā — līdz 500 cilvēkiem, novēršot drūzmēšanos. Nedrošā vidē iekštelpās var pulcēties līdz 20 cilvēkiem ar sejautiem, bet ārtelpā — līdz 50 cilvēkiem, neskaitot personas, kas tieši saistītas ar svētdarbības nodrošināšanu.

Veļu mielošanā jeb Dievainēs ap ģimenes kapavietu var pulcēties līdz 10 cilvēkiem.

Valstī spēkā esošajām drošības prasībām var sekot sadaļā "Pulcēšanās, pasākumi."

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru