otrdiena, 2017. gada 3. janvāris

Valdis Celms Lietuvā izvēlēts par 2016. gada "Švyturys" vārda ieguvēju.

Mūsų senąją pasaulėžiūrą puoselėja ne tik lietuviai ir ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse šalyse. Štai Valdis Celms, ilgametis Latvijos dievturių vadovas, šiemet nudžiugino nauja knyga „Baltų religijos pagrindai“. Kiek anksčiau Valdis išleido knygą „Baltų raštai ir ženklai“. Valdžio šviesa seniai peržengė Latvijos ribas, todėl jį galime drąsiai vadinti „švyturiu“.

http://kriviu-krivis.lt/svyturys/svyturys-2016/





Baltu Krivule 2012 Trikatā.
Foto Loreta Broka


Mūsu senā pasaules uzskata apzināšanā un kopšanā lielu ieguldījumu ir devuši ne tikai lietuvieši, un ne tikai Lietuvā, bet arī kaimiņvalstu cilvēki. Tā, raug, Valdis Celms, ilggadējais Latvijas dievturu dižvadonis, šogad mūs iepriecējis ar jaunu grāmatu “Baltu dievestības pamati”. Iepriekš gan Latvijā, gan Lietuvā plaši pazīstama bija Valda Celma grāmata “Latvju raksts un zīmes”. Valda gaisma jau sen staro pāri Latvijas robežām, tāpēc droši varam viņu dēvēt par “Bāku”.

http://krivule.info/lv/2017/01/01/svyturys-2016-2/

Cienījamais Valdi Celms!

2015. gadā Lietuvā tika iedibināts "Švyturys" apbalvojums, kas piešķirams baltu kultūras kopējiem - cilvēkiem, kuriem citi cenšas līdzināties, cilvēkiem, kuru veikums palīdz mūsu kopīgajam pasaules uzskatam plesties gan dziļumā, gan plašumā. Šādi cilvēki mirdz kā gaišas bākas vētrainajā pasaules uztveres jūrā. Tie ir cilvēki, kuri palīdz arī citiem atrast savu savdabību un/vai sniedz lielu ieguldījumu mūsu kultūras attīstībā.

Pērn pēc kopīgas vienošanās šis vārds tika piešķirts Daiņum Razauskam un Ramūnam Karbauskim (Dainius Razauskas, Ramūnas Karbauskis). Šogad "Švyturys" izvirzīšanā iesaistījās vairāk cilvēku un vaidilu. Tika izvirzīts arī krietni vairāk gaišo ļaužu. Vēlos uzsvērt, ka neviens neiebilda pret šīs atzinības piešķiršanu Jums, tāpēc ar lielu cieņu vēlos paziņot, ka Jūs esat izvēlēts par 2016. gada "Švyturys" vārda ieguvēju.

Vēlos arī uzsvērt, ka "Švyturys" Lietuvā ir plaši pazīstams apbalvojums, un līdz ar šī vārda piešķiršanu Jūs iegūstat lielu pagodinājumu un tiesības nākamgad ieteikt "Švyturys" apbalvojumam arī citus gaišos ļaudis. Jūsu viedoklis tiks vaicāts arī pirms turpmāko "Švyturys" apbalvojumu piešķiršanas. Iesakot gaišos ļaudis, Jūs vienlaikus arī sniegsiet iespēju šiem cilvēkiem kļūt plašāk pazīstamiem. Iepazīstot cits citu un daloties gaišumā, mēs vairojam uzticību un mazinām savstarpējo atšķirtību. Tikai uzticoties un pazīstot cits citu, mēs varam paveikt lielākus darbus un plašākas ieceres mūsu pasaules uzskata kopšanā. Tieši tāds ir "Švyturys" apbalvojuma sākotnējais mērķis. Ceram, ka arī turpmāk Jūsu darbi būs gaisma, kas cilvēkiem mirdz savas savdabības atrašanas ceļā.

_________________________________________
Pagarbiai
Kęstutis Račkaitis
Žaliakalnio vaidila

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru