Lapas

otrdiena, 2010. gada 12. janvāris

DZĪVESZIŅAS SKOLA

Latvijas Dievturu Sadraudze. Latviešu Nacionālistu klubs.
DZĪVESZIŅAS SKOLA
Lekciju un nodarbību cikls latvisko vērtību apguvei
Programma
1. Raksts un zīmes. Visums. Cilvēks un pasaule. Dainu dievestība. Gadskārtas. Godi. Laiks un Liktenis. Tikums. Pasaules audums. Tauta. Dzīves jēga un Raksts. Garīgas pilnveides ceļš.
Viss sākas no centra. Raksts. Centra un Vidū simbolika. Pasaules iesākuma zīmes. Dieva un Pērkona deja. Vidū jūras. Vidū gaisa. Vidū lauka. Spoža zvaigzne - Dvēselīte. Mūžīgā atgriešanās. Dieva likums - raksts.

2. Raksta vākšanas un izpētes vēsture. Raksturīgākie uzskati un pieejas. Sakrālais un profānais tradīciju vērtībās. Mitoloģiskās skolas atdzimšana. Jaunais indoeiropiešu valodu koks. Baltu civilizācija un baltiski āriskās kultūras kodols.

3. Raksta pamatelements – zīme. Kas ir zīme, un kādas ir zīmes. Pamatfunkcijas. Vizuālā uztvere un pieredze. Tēli. Ģeometrisko pamatformu iedarbe. Zīme kā apziņas matrice. Nacionālā identitāte un zīmes simboli. No kurienes nāk zīmes? Aizvēstures un agrīnās vēstures liecības.
4. Kas ir latvju raksts? Raksts kā tradicionālās kultūras strukturāla izpausme. Raksts vai ornaments. Raksta baltiskās un āriskās saknes. Ziemeļu tradīcija. Senā Eiropa. Raksts kā kultūras kopsaucējs un iespēju programma. Funkcionālie līmeņi un informācija (zināšanas). Raksts un dainas.

5. Latviešu tautas tērps un cilvēks pasaulē. Mikrokosmos un makrokosmos. Vīrišķais un sievišķais . Enerģiju plūsmas dabā un cilvēkā. Tērps kā kosmisko spēka līniju ritma un kultūras izpausme.

~ Seminārs. Klausītāju ziņojumi un pārrunas par iepriekš apskatītajām tēmām.
6. Kāds ir latvju raksts un tā zīme. Saikne ar dabu un kultūru. Ģeometriskums, simetrija, vienkāršība, skaidrība, savrupība un citas raksturīgas īpašības. Kopīgie formveides un izpratnes principi. Apļa princips. Procesa klātbūtnes iezīmes. Kustīgums. Šķēlumi. Veselums.

7. Kustības idejas latvju rakstā. No optiskas ilūzijas līdz mikro un makro pasaules modeļiem. Mēroga maiņa. No plaknes par telpu. Struktūra un process. Organizējošais un graujošais. Savējais un svešais. Lielvārdes josta kā meditatīva sistēma. Mūsdienu kosmiskais mīts.

8. Statikas un dinamikas principi rakstā. Divi-vienība. Četri-vienība. Rotācija un spirāles astoņnieka shēmā. Tukšumi pasaulē un zīmēs. Deviņi jeb trejdeviņi.

9. Kopsavilkums. Krusta enerģētika. No kurienes zīmes? Ko dara zīmes? Zīmju lasīšana jeb tulkošana. Starp nāvi un dzīvību. Starp gaismu un tumsu. Starp ārdīšanu un radīšanu.

~Seminārs. Klausītāju ziņojumi un pārrunas par iepriekš apskatītajām tēmām. Literatūra: Eliade M. Mīts par mūžīgo atgriešanos. Eliade M. Sakrālais un profānais. Mūks R. Mīts un iztēle. Paliepa J.R. Latvju dainas un vedu himnas. Celms V. Latvju raksts un zīmes.
10. Pasaules modeļi latvju rakstā. Pasaules koka princips. Austras koks jeb Saules koks (ozoli). Gaismas koks un cilvēks. Pasaules vertikālā trīsdaļība un šī un viņā saule. No akmens laikmeta gravējuma līdz mūsdienu cimdu rakstiem.

11. Pasaules audums. Apziņas lauks un Pasaules audums. Saule auda audekliņu. Auž puisītis un meitiņa. Pašorganizētība un radītspēja. Visuma vienotas uzbūves tīkls. Dzīvības strāvojuma (arī dvēseļu) lauks.

12. Dižapļi – zīmju mandalas. Mandalu pamatprincipi. Zīme no Kārsavas cimda un zīme no Talsu villaines. Alsungas krekla aproce ar Ausekļa zīmi centrā. Kurzemes krūms dižajā aplī.
Krāsas pasaules modelī. Četru krāsu kods un cilvēka garīgais līdzsvars. Atsevišķu krāsu un krāsu pāru raksturojums. Zelts un sudrabs. Krāsa un dvēseles kustība.

Seminārs. Klausītāju ziņojumi un pārrunas par iepriekš apskatītajām tēmām.
Literatūra: Mitoloģijas enciklopēdija. 1.sēj.,2,sēj., Rīga.1993.,1994. Siliņš, E.I. Lielo patiesību meklējumi. Brastiņš, E. Latvju raksta kompozīcija 1925. Celms V. Latvju raksts un zīmes.

13. Latvju raksts kā sistēma. Sistēmas sakārtojuma pamati. Zīmju nosaukumi, simbolika, strukturālā jēga. Līdzšinējie zīmju sakārtojumi. Secība. Veselums. Centrs. Dieva galvenums dainās un zīmēs. Domu ekrāns – lauks. Telpiskais krusts. Sistēmas pamatshēma un dinamika.

14. Dievs.Dieva un pasaules zīmes. No punkta līdz Saules ritenim –Zvaigznei. Apļi un Saules un Mēness zīmes. Ūsiņa zīmes. Māras zīmes. Dievs un Māra. Debestēvs un Zemesmāte. Dievs, Laima, Māra.

15. Vienota laiktelpa un Saules ceļš.

Nodarbības un lekcijas notiek ceturtdienā plkst. 18.00
Rīgā, Dzirnavu ielā 135 (ieeja no Satekles ielas) – 201.telpā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru